Prep-Class

Our Prep-Class is to be seen as an offer to students from abroad whose language skills are basic and not sufficiant for the attendance at Sixth Form / Senior High Phase.

Vorkurs

Der Vorkurs ist ein Angebot für Schüler aus dem Ausland, die noch keine ausreichenden Sprachkenntnisse für den Besuch der Gymnasialen Oberstufe besitzen.

For this school year there are no free places in the prep classes.

Für das laufende Schuljahr sind alle Vorkursplätze vergeben

Our concept

Unser Unterrichtskonzept

An intensive and comprehensive improvement of German language skills in 21 up to 25 lessons a week.   Wir bieten im Vorkurs eine intensive und umfassende Förderung der Sprachkompetenz mit 21 bis 25 Wochenstunden Unterricht.
Apart from German lessons: Physical Education, Maths, History, Geography, Drama, Art, Religious Education. Common focus of all the activities is support and improvement of the command of German.   Neben dem Fach Deutsch und Sport erhalten die Schüler zunehmend auch Unterricht in weiteren Fächern wie Mathematik, Geschichte, Geographie, Darstellendes Spiel, Kunst und Religionskunde – immer mit dem Ziel der Sprachförderung.

Duration and Exam

Dauer und Abschluss

The course takes one year and will be finished with a written exam in German. Afterwards students are able to to attend the Introductory Year (Einführungsphase) of the Sixth Form / Senior High phase.

Der Kurs dauert ein Schuljahr und wird mit einer schriftlichen Prüfung in Deutsch abgeschlossen. Danach steht den Schülern die Einführungsphase der Gymnasialen Oberstufe offen.

Contact and Inscription

Kontakt und Zulassung

Koordination Vorkurs
Ingrid Schäper-Bunk

Wednesday / Mittwoch 11:50 bis 13:30 Uhr

Tel.: 0421 361-18438

And afterwards?

Und danach?

Additional support during our Sixth Form / Senior High phase:   Auch in der Gymnasialen Oberstufe kümmern wir uns weiter:

Basic course German for Migrants

Grundkurs Deutsch für Migranten

If there are enough applicants, there will be a course in German as a secondary language in the Sixth Form / Senior High phase.   Bei ausreichender Nachfrage bieten wir den Grundkurs Deutsch für Migranten in der Qualifikationsphase an.

English course for beginners

Anfängerkurs Englisch

For those who don’t have the opportunity to have their mother tongue recognized as a foreign language at school in Bremen, we offer the English course for beginners if there are enough applicants.

Wer aufgrund des Bremer Bildungsangebots keine Möglichkeit hat, seine Muttersprache als fortgeführte Fremdsprache anerkennen zu lassen, dem bieten wir bei ausreichender Nachfrage den Anfängerkurs Englisch an.

Alexander von Humboldt Gymnasium

Rita Höfener